söndag 6 oktober 2013

99 nyheter i ios 7 för iphone/ipad

Här är översikten du har letat efter :-)
Allt du velat veta om ios 7 men inte vågat fråga om...
Uppdatering 2013-10-27: Tillägg gällande ios 7.0.3 står i rött nedan!

Det finns det väldigt många nyheter i ios7, och att hitta allihopa är nästan en omöjlig uppgift. Det finns många bra sammanställningar på nätet, men ingen är komplett. Jag bestämde mig för att samla ihop de som jag själv tyckte var viktigast och/eller som är lätta att missa om man inte känner till dem. Min sammanställning innehåller "bara" ca 100 nyheter, och Apple säger att ios 7 innehåller mer än 200 nyheter totalt, så inte heller denna sammanställning är komplett.

I detta blogginlägg har jag försökt skriva så kortfattat som möjligt om respektive ändring, för att inte texten skulle bli för lång. Trots det blev det en väääldigt lång artikel, men jag kan lova att det tar längre tid att surfa runt på internet och leta upp alla dessa förändringar än att läsa detta blogginlägg. Många layoutmässiga förändringar har jag inte nämnt. Det mesta ser man ändå. Några enstaka nyheter kanske fanns redan i tidigare ios-versioner. De har slunkit med av misstag och i några enstaka fall avsiktligt. Jag har fokuserat på ändringar som fungerar för iphone 4 i kombination med ios 7, eftersom det är vad jag själv har. I slutet finns en kortfattad lista på nya funktioner som gäller senare iphone-versioner.

Jag ska villigt erkänna att jag själv hittade minst 20-30 nya funktioner när jag skrev detta inlägg, så även om du trodde att du visste allt om ios 7 redan, hittar du säkert något matnyttigt här. Håll till godo och ha det så kul! Klicka nu på "Läs mer" nedan!

Snabbåtkomst till vissa inställningar
  1. Svep uppåt från nedersta delen av skärmen så visas ett urval av de viktigaste inställningarna, så att du snabbt kan nå dem.
  2. Här kan du bl.a. slå av och på flygplansläge, wifi, bluetooth, stör ej samt skärmrotation. Här når man även ljud, ljus, play/pausa/skifta låt, airplay, klockan, miniräknaren och kameran.
  3. Här finns också (äntligen) en ficklampa. Memorera att den finns längst ned till vänster, så kan du starta den även i kolsvart mörker!
  4. Snabbinställningar fungerar även med mobilen i liggande läge.


Notisvyn
  1. Notisvy nås som vanligt genom att svepa nedåt från översta delen av skärmen. Överst visas tre flikar: Idag, Alla samt missade. "Alla" fungerar i stort som förut.
  2. Fliken "Idag" visar en bra översikt med datum, aktuellt väder, en sammanfattning av kalenderaktiviteter för idag och imorgon, dagens påminnelser (från Apples påminnelseapp) samt aktier.
  3. Om man t.ex. inte vill se aktier, kan man ändra detta och mycket annat av utseendet via appen Inställningar / Notiscenter.
  4. För att skifta mellan de tre flikarna kan man även svepa åt höger/vänster var som helst på skärmen.
  5. Ingen nyhet, men troligen underutnyttjat: För dig som inte har bemödat dig att ställa in hur dina olika appar ska meddela dig om förändringar (inte alls, via banderoller, via notiser, via appsymbolbricka) så rekommenderar jag dig att utforska detta under Inställningar / Notiscenter.
  6. Ett tips som är relaterat till notisvyn är att om om banderoll kommer in överst på skärmen (t.ex. nytt sms) och du snabbt vill få bort den för att du kanske spelar ett spel och banderollen skymmer en viktig del av skärmen, kan du svepa uppåt för att få den att försvinna omedelbart (så slipper du vänta evighetslånga sekunder).
  7. Om du har en ipad visas inte en notis i repris om du redan har läst den på din iphone (och vice versa).

Låsta skärmen
  1. När man ska "dra för att låsa upp" telefonen kan man svepa åt höger var som helst på låsskärmen.
  2. Om man har en äggtimer aktiv (via klockan) så syns den kvarvarande tiden på låsskärmen.
  3. Om man har snoozat en väckning, så syns den kvarvarande tiden på låsskärmen. Detta fungerar endast på detta viset ifall man snoozar ifrån den låsta skärmen!
  4. Om man sveper fingret över snooze-tiden ifrån den låsta skärmen, kommer man till alarmappen.
  5. Funktionen "Snabbåtkomst till vissa inställningar" som beskrevs ovan (svep uppåt från nedersta delen av skärmen), går även att nå från låsskärmen. Du kan använda alla de funktioner som finns här utan att behöva låsa upp telefonen! Exempelvis ficklampan är ju praktisk att nå på detta sätt!
  6. Även "Notisvyn" går numera att nå från den låsta skärmen.

Kameran
  1. För att skifta mellan video och bild (samt kvadratiskt bild - nytt) räcker det med att svepa åt höger/vänster var som helst på skärmen.
  2. För att låsa exponering/fokus håller man ner fingret några sekunder på aktuell del av skärmen (ett gult meddelande visas då).
  3. Man kan ta bilder kontinuerligt genom att hålla ned avtryckaren.
  4. Redan tidigare har man ju kunnat knipa med fingrarna för att zooma med kameran. Numera fungerar det även för videoläget (det verkar dock inte fungera för iphone 4).
  5. Avtryckarknappens färg visar nu tydligt vilket läge som är inställt: Vitt för kameraläget, rött för videoläget.
  6. I videoläget ändrar avtryckarknappen utseende från rund (som en record-knapp) till fyrkantig (som en stopp-knapp), så att man tydligt ser ifall man håller på att spela in.
  7. Båda volymknapparna kan användas till att ta kort ifall man gillar det bättre.
  8. Rutnätet som man kan visa i kameraappen sätter man av och på via Inställningar / Bilder och kamera.

Bilder
  1. I appen "Bilder" finns det längst ned tre olika flikar (Bilder, Delat samt Album) som beskrivs mera nedan. 
  2. Under fliken "Album" finns det numera ett automatiskt skapat separat album där dina videor hamnar.
  3. Peka på "fliken bilder" (längst ner till vänster). Här kan du nu "surfa runt" på två olika sätt och bilderna visas också grupperat på ett delvis helt nytt sätt. Läs mera på de två kommande punkterna!
  4. Nu bör du se en rubrik där år och plats står. Under denna finns en massa bildminityrer. Genom att peka på denna rubrik, kommer du till en karta som du kan zooma in och ut på för att hitta önskad bild.
  5. Genom att istället peka på bildminiatyrerna kommer man till en översikt i tidsordning, där bilder från ungefär samma plats och datum visas tillsammans (plats, datum och bildminiatyrer). Nu kan man precis som tidigare navigera vidare antingen genom att peka på rubriken (då kommer man till kartan) eller genom att peka på bildminiatyrerna (då visas de enskilda bilderna).
  6. När man visar en bild kan man enkelt maila eller mms:a den, publicera på facebook, flicker etc. Peka på symbolen längst ned till vänster (en fyrkant med en uppåtpil). Nu är aktuell bild markerad. Markera eventuellt fler bilder. När du är klar trycker du på "Nästa" (längst upp till höger). Här kan du välja önskad funktion (mail, mms etc)!
  7.  På samma ställe som du valde om du ville skicka bilderna via mail, mms etc kan du även välja en del andra intressanta alternativ, bl.a. "icloud". Om du väljer detta alternativ kan du skapa och namnge en bildström som du delar med några vänner. Din vänner kan också komplettera bilder till den bildströmmen. Genom att peka på fliken "Delat" kan du senare se vad som finns i bildströmmen, vem som har lagt upp vad etc. Först av allt måste man tillåta detta via Inställningar / Bilder och kamera. Man kan även dela en videoinspelning på detta sätt.
  8. När man visar en bild kan man förbättra den genom att peka på "Ändra" uppe i högra hörnet. Här kan man exempelvis rotera bilden, göra den svartvit, förbättra den, ta bort röda ögon, beskära den m.m. Tänk på att originalbilden skrivs över om du ändrar en bild. 



Kompassen
  1. Om man startar standardappen Kompass och sedan sveper åt höger så kommer en ny skärm upp. Där finns några lod- och vattenpassfunktionaliteter "gömda". Läs mera nedan!
  2. Håll först telefonen lodrätt rakt framför ansiktet så att du ser skärmen. Nu visar ett siffervärde hur mycket du lutar telefon bakåt/framåt, och en "svart-vit våg" på skärmen hur mycket du lutar telefonen åt vänster/höger. När du håller telefonen exakt rakt i alla riktningar blir skärmen grön-vit.
  3. Lägg nu stället telefonen på ett bord (eller för lite utmaning: i handflatan). Nu visas en svart-vit skärm med två cirklar, som indikerar om telefonen (bordet/handflatan) lutar åt något håll. Om du vickar på den så att den hamnar i ett exakt vågrätt läge, blir skärmen också här grön-vit.

Ringa/Sms:a/Facetime
  1. Man kan blockera en kontakt, antingen genom en blockerarknapp längst ned när kontakten visas eller via appen "Inställningar" (välj där Telefon, Meddelanden eller Facetime, och därefter rubriken "Blockerade"). Oavsett var och hur du blockerar, så finns det bara en blockeringslista och alla blockeringar gäller samtidigt för telefon, sms och facetime. 
  2. Om du inte kan svara på ett telefonsamtal, kan du välja alternativet "Svara med meddelande" (dvs sms). Då visas ett antal standardsvar som du kan skicka som sms. Dessa kan du ändra i Inställningar / Telefon / Svara med textmeddelande.
  3. Ett annat sätt att agera när man inte kan svara, är att bli påmind. Man kan välja att bli påmind om en timme eller "Vid avfärd". Praktiskt!
  4. När man visar alla sms för en viss person, kan man peka och dra till vänster för att se tidpunkten för sms:et.
  5. Om man har fått en bild i ett sms kan man nu enkelt vidarebefordra den utan att först behöva spara den till kamerarullen. Peka och håll på bilden. Välj "mer..." och peka sedan på dela-knappen nere till höger.
  6. Facetime har fått en egen appikon, och nu kan man även genomföra Facetime-samtal utan bild, dvs enbart med ljud.
  7. Det finns massor av nya ringsignaler. Under rubriker "Klassiska" finns de gamla vanliga kvar.
  8. Den som vill kan skapa en helt egen vibreringssignal. Se Inställningar / Ljud / Ringsignal. Välj "Vibrering" (högst upp). Under rubriken "Anpassad" (ganska långt ned) finns rubriken "Skapa ny vibrering".


Appar, apphantering och App Store
  1. Man kan ställa in att App Store ska hämta uppdateringar automatiskt (Inställningar / Itunes och App Store), vilket är väldigt praktiskt. I appen App Store kan man sedan se vilka uppdateringar som har gjorts, i datumordning.
  2. Appar som har uppdaterats eller är helt nya indikeras med en liten blå punkt före appnamnet.
  3. Enligt uppgift ska man kunna använda appar under tiden de uppdateras (ej testat).
  4. I App Store finns nu en separat topplista för "I närheten".
  5. I App Store finns numera en kategori som heter "Barn". Under "I blickfånget" finns även en klickbar ikon som visar särskilt utvalda appar för barn, kategoriserade i åldersgrupper.
  6. Genom en fyrkantsymbol med uppåtpil (högst upp till höger när en app visas i App Store) kan man lägga till betalappar (ej gratisappar) i önskelistor, ge dem som present, maila/sms:a info om dem m.m.
  7. Om man vill lösa in ett presentkort för App Store, kan man göra det via kameran. Öppna App Store. Gå längst ned på fliken "I blickfånget" och välj där "Lös in".
  8. Vissa av Apples egna appar gick tidigare inte att lägga i en mapp. Nu går det.
  9. En mapp kan numera innehålla oändligt många appar. Om man har fler än 9 appar skapas automatiskt flera sidor som nås genom att svepa åt höger/vänster.
  10. När man skiftar appar via dubbelklick på hemknappen, visas miniatyrskärmar av apparna. Den senast använda appen visas i mitten. Detta fungerar även i liggande läge.
  11. I vyn där man skiftar appar kan man stänga en app (eller flera appar samtidigt) genom att dra med fingrarna och svepa apparna uppåt.
  12. De mest använda apparna kan uppdateras automatiskt i bakgrunden, t.ex. Twitter och Facebook. Se även Inställningar / Allmänt / Bakgrundsuppdatering.
  13. Du se kan hur mycket MB-volym dina appar har förbrukat via 3G via Inställningar / Mobilnät (scrolla till rubriken "Använd mobildata för"). Du kan nollställa räknaren längst ned på denna skärm. Här kan du även ställa in vilka appar som får använda 3G. 

Väderappen
  1. I Apples väderapp sveper man åt vänster på de små vädersymbolerna för att se vädret för senare klockslag.
  2. Solens upp och nedgång visas även i denna vy, och man ser temperatur, väderprognos och ibland även prognossäkerhet i %.
  3. Genom att peka på temperaturen som visas med stor text direkt under ortsnamnet, visas även luftfuktighet, vindriktning, vindstyrka, prognossäkerhet i % och "känns-som-temperatur".
  4. Peka på symbolen med tre linjer längst ner till höger, så kan du lägga till nya orter. Här visas samtidigt en översikt över vädret på alla orter du har valt tidigare.
  5. Svep till vänster/höger för att se vädret på andra favoritorter. Den första bilden visar alltid vädret för din aktuella plats.
  6. Peka på Yahoo-symbolen längst ned till vänster, så görs en sökning på orten på internet via Yahoo.

Safari
  1. Här är det verkligen många små bra förändringar. Jag tar här bara upp ett antal av dem och alla är inte nödvändigtvis nya (jag minns helt enkelt inte vad som är nytt och inte).
  2. Symbolen längst ned till höger visar öppna flikar i 3D som man kan bläddra emellan. Max antal tillåtna öppna flikar har ökat från 8 till 24. För att stänga en flik i detta läge sveper man den helt enkelt åt vänster. Du kan enkelt flytta en flik genom att peka och hålla kvar, och sedan dra den tillönskad plats.
  3. Adressfältet är också ett sökfält där man alltså också kan "googla". Man når det genom ett kort klick på adressfältet högst upp. När man gör detta får man också upp sina favoriter som ikoner för att snabbt kunna välja dem. När man börjar skriva en text visas samtidigt de vanligaste www-länkarna. Det räcker exempelvis med att skriva "af" för att den ska hitta aftonbladet.se
  4. När en webartikel är helt inläst kan man peka på symbolen längst upp till vänster som ser ut som 4 streck. Då visas artikeln utan annonser, bilder och annat som stör. Många artiklar blir betydligt lättare att läsa då, speciellt ifall hemsidan inte är anpassad för mobiler.
  5. Det finns pilar längst ned till vänster för att gå framåt/bakåt i historiken. Man kan åstadkomma detsamma genom att dra från skärmens högra kant till vänster (och tvärtom).
  6. Skärmen utnyttjas bättre, dvs mera plats för surfbild, mindre plats för menyer.
  7. Massor av layoutförbättringar och nya funktioner för "bokmärken/läslista" samt "dela med andra" (se ikonerna längst ned på skärmen). Anekdot: När du väljer bokmärkessymbolen kommer man ju samtidigt till läslistan. Symbolen för läslistan ser ut som Steve Jobs glasögon.
  8. Du kan lagra alla dina lösenord (och även kreditkort) i iCloud via en funktion som heter "Nyckelring", så att det blir lättare att logga in när du surfar. Om du vill kan Safari även skapa slumpmässiga lösenord som är svåra att gissa. Dessa lagras sedan automatiskt i "nyckelringen". Du kan själv välja för vilka sajter du vill spara lösenordet. Man startar denna funktionen via appen Inställningar / iCloud / Nyckelring. De sparade lösenorden (resp. kreditkorten) hittar man sedan i appen Inställningar / Safari / Lösenord och autofyll. Här finns en bra (lååång) artikel om allt detta på engelska: /how-to-setup-and-use-icloud-keychain-for-mavericks-and-ios-7 
  9. Du kan även googla eller söka på Wikipedia via den så kallade spotlight-sökningen, dvs utan att först behöva starta Safari. Se första punkten under rubriken "Lite gott & blandat" nedan.

Kalenderappen
  1. Kalenderappen har fått lite ny layout. Det finns numera en översikt där man kan se flera år. Man kan sedan gå in och se specifik månad eller en specifik vecka.
  2. Om man vill ta sig till ett visst datum som ligger många år/månader framåt i tiden kan man bara scrolla vidare och vidare i års- eller månadsöversikten, istället för att klicka sig fram en månad i taget.
  3. I veckoläget ser man den detaljerade kalendern för en dag i taget och man kan svepa åt vänster/höger för att byta dag. I liggande läge ser man flera dagar samtidigt för den valda veckan.
  4. OBS! Listvyn kan vara lite svår att hitta till en början. Man når den numera genom söksymbolen längst uppe till höger (när man håller mobilen stående).
  5. När man får en påminnelse om en kalenderhändelse kan man visa den eller snooza den.
  6. Om man får ett sms eller mail där datum, klockslag och/eller veckodag står, blir den texten en hyperlänk som man kan peka på. Då får man valen att antingen visa kalendern för den dagen eller att skapa en kalenderhändelse för den dagen. Exempel-sms: "Gör vi något speciellt den 24 december kl. 15:00". Detta blir en länk som leder direkt till julafton i kalendern!

Diverse Apple-appar
(klockan, kartor, röstmemon, mail samt
hitta min iphone)



  1. Själva appikonen för "Klockan" visar numera aktuell tid.
  2. Apples "Kartor" har fått ett ansiktslyft, med flera nya alternativ och funktioner, samt en del nya inställningsmöjligheter via Inställningar / Kartor. Bl.a. visas en kompass när man ber appen att positionera sig, man kan släppa knappnålar, bokmärken synkas över flera enheter etc. De flesta funktionerna är ganska självförklarande, inga sensationella förändringar men på det hela verkar kartappen fungera mycket bättre än tidigare.
  3. Appen "Röstmemon" har fått en tydligare layout, och det är lättare att se när man spelar in. Man kan redigare ljudklipp och även maila och sms:a dem.
  4. Mailappen. Det finns en del nya vyer som visar "olästa mail", "Mail med bilagor" m.m. OBS! Du lägger till dessa vyer genom att klicka på "Ändra" längst upp till höger, och sedan markera dem (detta behöver man alltså bara göra en gång). En annan efterlängtad funktion är att om man trycker på "Ändra" när mailen i inkorgen visas, finns nu alternativet "Markera alla"
  5. Appen "Hitta min iphone" är numera skyddad på ett väsentligt bättre sätt. För att kunna stänga av appen måste man numera ange sitt lösenord. Man kan också skicka ett meddelande till en stulen/borttappad iphone som visas på skärmen, som inte går att få bort för mottagaren så länge denne är uppkopplad.

Lite gott & blandat
  1. Så kallad "spotlight-sökning" nås numera från alla skärmar genom att dra nedåt från mitten av skärmen. Den visar numera också i vilken mapp en app ligger! Hur den ska söka (bl.a. prioordning) kan man ställa in via appen Inställningar / Allmänt / Spotlight-sökning. När sökresultatet visas finns även två "nya" alternativ längst ned (vissa modeller har dock haft detta tidigare) nämligen sök på internet respektive Wikipedia. Klart snabbaste sättet att googla tycker jag!
  2. När man sätter i laddkabeln i telefonen, i ett icke-ljudlöst läge, så hörs numera ett ganska tyst ljud (jämfört med det tidigare skräniga ljudet), som förhoppningvis inte väcker din rumskompis. När laddning pågår, och man trycker på knappen ovanpå mobilen för att tända upp den, så visas "% laddat" i några sekunder.
  3. En gammal funktion som jag vill pusha för: Du vet väl att du jätteenkelt kan få din iphone att läsa upp en text (t.ex. ett sms) för dig? Peka och håll kvar så visas det alternativet om det är påslaget via Inställningar / Allmänt / Hjälpmedel - Tala markering. På detta ställe finns också en massa andra bra hjälpmedel, t.ex. möjlighet att göra texter på din iphone större och tydligare.
  4. Och så en till gammal funktion som jag vill tipsa om. Inte skriver du väl ständigt in hela din mailadress i olika webbformulär? Inte skriver du väl ofta samma text som sms? ("Sitter i möte - blir sen hem", eller "Mycket trafik/köer - blir försenad. Mvh xx". Skapa ett kortkommande som skriver hela texten åt dig via Inställningar / Allmänt / Tangentbord. Allra längst ned finns valet "Lägg till nytt kortkommando".
  5. För många bilmodeller kan man nu koppla ihop iphonen till bilen, så att iphoneskärmen visas på bilens inbyggda skärm.
  6. Vissa blir åksjuka av de nya bakgrundsanimeringarna och vissa kanske tycker att zoom-in resp. zoom-ut är för mycket animering. Detta kan du ändra här: Appen Inställningar / Allmänt / Hjälpmedel / Minska rörelse.

Förändringar som gäller senare iphonemodeller än iphone 4
Här är en massa andra saker som har förändrats, men som kräver iphone 4S eller senare. Dessa har jag inte kunna testa, utan nämner dem endast i punktform här så får du själv undersöka vad som har förändrats:
  1. Utbyggd Airdrop för att skicka bilder, videos etc till varandra.
  2. Möjlighet att lägga till på effekter på foton innan de tas
  3. Massor av förbättringar av appen Siri
  4. Animerad väderapp
  5. Animerade bakgrunder (se även punkt 6 ovan, under rubriken "Lite gott och blandat")
  6. Panoramaformat
  7. Itunes radio (endast i USA än så länge, oklart vilka iphonemodeller som kan hantera detta)
That's all folks!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar